De stoere smaken van smoky cocktails
Cocktails maar dan net wat stoerder, gewichtiger, hartiger en met een beetje verbeelding zelfs ‘vleziger’. We hebben het over ‘smoky cocktails’. Er zijn vele manieren om tot rokerige smaken te komen in cocktails: van rokerige spirits, mixers of zelfs thee.
Mezcal
Het Mexicaanse agavedistillaat mezcal dankt zijn rokerige karakter aan de garing van agaven, voordat ze gefermenteerd en gedistilleerd worden. Deze garing gebeurt door de agaven te roken in een kuil in de grond, bedekt met aarde. Een goede mezcal herbergt nog veel meer smaken dan rook, maar met een mezcal geef je onmiskenbaar een smoky touch aan je cocktail.
Islay whisky
Het Schotse eiland Islay staat bekend om zijn peaty whisky, whisky waarbij de gemoute gerst droogt door turfrook. Van een echte peaty Islay Single Malt Scotch whisky als Lagavulin of Oban heb je maar één barspoon nodig om je cocktail dat geturfde, rookaroma mee te geven. Er zijn ook Schotse blended whisky’s met een stevig rookaroma, zoals Johnnie Walker Double Black.
Rokerige mixer
Coca-Cola Signature Mixers smoky notes heeft een intens aromatisch, eikelachtige smaak met subtiele noten van tabak. Daarnaast zorgt de mixer voor extra nuances bij een combinatie met zeer kruidige, donkere rumsoorten of krachtige vanille bourbons. De topnoten zijn eeuwenoude ylang ylang en ambarettezaad die in balans zijn gebracht door een basis van elegante, warme bruine specerijen.
Smokey Cuban
Coca-Cola mixer met een uitgesproken rokerig karakter met een vleugje tabak en ylang ylang.
Ingrediënten
100 ml smokey notes
45 ml Ron Perla Anejo
1 schijfje limoen
ijsklontjes