Bubbels – verschil tussen Champagne, Cava, Prosecco en Sekt

Waar proost je nou beter mee dan met een champagne, cava, prosecco of sekt? Wat is eigenlijk het verschil tussen deze vier mousserende wijnen? Veel mensen denken dat het allemaal hetzelfde is, maar dan met een andere naam. Deels waar, maar er zitten toch een aantal grote verschillen in.

Champagne

Champagne is één van de bekendste bubbels. De naam van deze wijn is vernoemd naar de regio Champagne, waar de wijn Champagne dus vandaan komt. Komt een mousserende wijn niet uit deze wijnstreek, mag hij ook de naam niet dragen.

Champagne wordt gemaakt volgens de Méthode Traditionelle. De bubbels komen in de wijn, doordat ze minimaal 15 maanden dicht in Franse kelders liggen. De meeste champagnes zijn tussen de negen maanden en een jaar het lekkerste om te drinken. Sommige champagnes zijn tot wel 15 jaar houdbaar. Een vereiste is dat champagne van drie verschillende druivensoorten wordt gemaakt, namelijk de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

Cava

Cava komt uit Spanje. De meeste cava’s komen uit wijnstreek Catalonië. Qua productiemethode lijkt cava het meest op champagne. Hierbij heeft namelijk ook een tweede vergisting op fles plaatsgevonden. Cava is iets milder van smaak dan champagne. Door het klimaat zitten er namelijk minder zuren in. Voor cava wordt vaak gebruik gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Ook cava komt tot stand volgens de Méthode Traditionelle. Het enige verschil is dat cava korter op de fles rijpt. Dit zijn vaak negen maanden. Een groot verschil met champagne is dat cava’s het beste jong gedronken kunnen worden. Ze zijn na een jaar vaak niet meer lekker.

Prosecco

Prosecco komt uit Italië, Veneto. Qua smaak is prosecco vrij fruitig. Deze mousserende wijn wordt van maar één druif gemaakt, namelijk de Glera. Hoe champagne en cava een tweede gisting op de fleskrijgen, vindt bij prosecco vindt deze gisting in een tank plaats. Ook prosecco is geschikt om direct te drinken. Na een aantal maanden is deze wijn namelijk niet meer lekker. Het productieproces van prosecco is vrij snel. Hierdoor is deze wijn ook erg goedkoop.

Sekt

Sekt is de benaming voor mousserende wijn uit Duitsland en Oostenrijk. Sekt heeft bij veel mensen geen goede reputatie. Vaak denken mensen dat vooral het mierzoete, goedkope wijn om makkelijk weg te slobberen is. Dit klopt deels ook wel. De term is niet officieel beschermd en kan dus door producenten zonder al te veel aandacht voor goede kwaliteit in bulk worden geproduceerd.

Op naar de top: Winzersekt

Hoewel veel sekt wordt geproduceerd volgens de tankmethode (net als prosecco) bestaat ook de Winzersekt, die moet worden geproduceerd volgens de Méthode Traditionelle, die in het Duits Flaschengärung wordt genoemd. Daarmee wordt het proces waarmee champagne wordt gemaakt benaderd. Ook het jaar waarin de druiven zijn geoogst en de gebruikte druivenrassen moeten op het label worden vermeld. Tot slot is het vereist dat Winzersekt wordt gemaakt in dezelfde regio als waar de druiven zijn geoogst. Je kan de oorsprong dus heel precies aanwijzen.

Contact

Wij zijn tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op 040 -201 73 77.
U kunt ons uiteraard ook via e-mail bereiken. Vul het bijgaande formulier in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ondersteuning